2 aprilie, Ziua Internațională a cărții pentru copii


Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua internaţională a cărţii pentru copii, cu scopul de a insufla plăcerea de a citi şi pentru îndreptarea atenției înspre cărțile pentru copii. Este o sărbătoare dedicată amintirii celui mai îndrăgit autor de povești şi basme, danezul Hans Christian Andersen, de la a cărui naștere se împlinesc 217 ani. „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Rățușca cea urâtă” sau „Crăiasa zăpezilor” sunt doar câteva dintre cărțile sale, care au străbătut timpul, fiind îndrăgite până în zilele noastre. 

Celebrarea acestei date importante este un prilej pentru a-i captiva pe cei mici  mai întâi să asculte, iar mai apoi să citească la rândul lor povești. În această zi, în toată lumea sunt organizate lecturi publice și sunt puse în scenă povești și basme. Cărțile deschid o lume întreagă de imaginație. Lectura dezvoltă gândirea critică, concentrarea și capacitatea de a rezolva probleme. Copiii învață să înțeleagă și să proceseze informațiile, să facă conexiuni și să își exprime ideile clar.Fie că sunt povești fantastice sau povești inspirate din realitate, lecturile stimulează gândirea creativă și imaginația. Multe cărți pentru copii transmit mesaje importante despre corectitudine, prietenie, curaj, respect și alte valori esențiale. Copiii pot învăța lecții importante despre cum să se comporte și să interacționeze cu ceilalți. În aceste etape de dezvoltare, cartea, lectura sunt cruciale, deoarece îmbogățesc nu numai vocabularul și vorbirea, ci și mintea și inima. 

În acest context, miercuri, 2 aprilie, în cadrul Galeriei de Artă  art-HOC Pavel Dan 70, a fost organizată  expoziția fotografică „CARTEA- slovă de căpătâi” iar vineri, 4 aprilie se va organiza la sediul liceului nostru din cartierul Șarât. 

În cadrul expoziției sunt expuse fotografii cu elevii Liceului Teoretic „Pavel Dan”,  coordonați de profesor Cioca Tudor- Călin, citind din cărțile copilăriei. Activitatea vizează astfel promovarea lecturii ca mijloc de învățare, de dezvoltare a limbajului, deprinderilor de ascultare și înțelegere și a capacității de concentrare a copiilor.












Comments

Popular posts from this blog