30 ianuarie, Ziua internaţională 

pentru nonviolenţă în şcoli 


Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli este marcată, anual, la data de 30 ianuarie, în şcolile din întreaga lume, la aniversarea morţii lui Mahatma Gandhi, simbolul nonviolenţei în lume.

Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli pledează pentru o educaţie permanentă în armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace, scrie Agerpres.

Statisticile UNICEF arată că mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 de ani se confruntă cu bullying-ul, aproximativ 1 din 3 elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 de ani sunt implicaţi în lupte fizice.

În 2019, UNICEF a realizat un sondaj în rândul tinerilor, în care aceştia au fost întrebaţi despre experienţele lor cu violenţa în şcoli. Peste un milion de tineri din 160 de ţări au participat la sondaj, iar răspunsul a fost copleşitor, 2 din 3 spunând că sunt îngrijoraţi de violenţa din şcoli şi din jurul lor.

Pentru a marca această zi, elevii Liceului Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii au derulat alături de profesorii lor mai multe activități care au avut ca scop dezvoltarea unor abilități de gestionare a conflictelor, învățarea unor metode non-violente de rezolvare a conflictelor și comunicarea eficientă, promovarea unui mediu școlar sigur, încurajarea comportamentelor pozitive și a unui climat de respect reciproc în școală. 

Obiective:

- Identificarea și înțelegerea diferitelor forme de violență – Elevii vor recunoaște semnele violenței fizice, verbale și emoționale și vor învăța despre consecințele acestora. 

- Promovarea empatiei și respectului între colegi – Elevii vor învăța cum să se pună în locul altora și cum să rezolve conflictele într-un mod calm și respectuos.

- Stimularea implicării în campanii de prevenire a violenței – Încurajarea elevilor să participe activ în campanii de conștientizare sau să sugereze idei pentru a combate violența în școală.

- Formarea unei atitudini de toleranță și solidaritate – Crearea unui mediu în care elevii înțeleg importanța acceptării diferențelor dintre ei și își susțin colegii în fața discriminării sau bullyingului.

- Încurajarea raportării incidentelor de violență – Elevii vor înțelege importanța semnalării comportamentelor violente și cum să ceară ajutor.

Elevii sunt încurajați să adopte comportamente pozitive și să participe activ în construirea unui mediu școlar mai sigur.


Video Alege să fii bun! (clasa a X-a B)



Poster 10D




Expoziție clasele liceale:






 

Comments

Popular posts from this blog